Selecteer een pagina

Dovenetel, een plantje met een fijne herinnering

Een wandeling door het mooie landschap samen met een vriendin gaf mij vele inzichten en er kwamen mooie herinneringen boven. Als je echt kijkt zie je zoveel moois in de natuur… Ik besefte mij dat ik vroeger als kind meer zag, dan nu…heerlijk om even terug daar in te duiken.

We gingen even terug naar onze kindertijd. Het slenteren in de weilanden, het fluiten op gras, het kijken naar de vliegjes in de lucht. De lammetjes die heerlijk aan het spelen zijn. Het verwonderd mij weer elke keer dat wat de natuur ons geeft en laat zien, we kunnen er ook zoveel van leren. Ik kreeg een lesje in eetbare planten. Zo stond ik opeens te knabbelen op een paardenbloemblad, boordevol vitamine C leerde ik. Dat kleefkruid ook eetbaar is en dat dat kleverige eraf gaat zodra je het kookt.

Zo kwamen we aan bij een klein paars plantje. In mij herinnering plukte ik als kind vroeger de bloemetjes en zoog dan uit het steeltje een klein beetje zoete vloeistof op, de nectar. De dovenetel! Ik kreeg daar vroeger geen genoeg van, ik ben nou eenmaal een zoetekauw. De hommels komen op dit plantje af, een prachtig beestje. Is toch een klein wondertje als je er naar kijkt!

Gebruik van prehistorie tot nu
Uit de bloem van de witte dovenetel is nectar te zuigen. Alle bloemen zijn eetbaar en de jonge blaadjes van alle soorten zijn lekker in salade, soep of kort gekookt. Van de gedroogde bladeren kan thee worden gezet. De thee van de dovenetel zou helpen tegen ontstekingen, darmaandoeningen, bloedarmoede en menstruatiestoornissen. Tegen aandoeningen die te maken hebben met urine en de blaas zou de thee van de gele dovenetel helpen door het in badwater te doen. Inmiddels behoort de gele dovenetel tot het geslacht Lamiastrum (Lamiastrum galeobdolon).

Door dit soort momenten, besef ik mij weer wat mij zo goed doet. Dingen die ik dagelijks zou moeten doen.

  • wandelen
  • genieten van de natuur
  • fijne nieuwe herinneringen maken
  • wegdromen in het moment
  • kennis halen uit de natuur

Wat is een van jouw mooie herinneringen in de natuur?

Laat mij weten ik ben benieuwd!

Vrolijke groet,

Joyce

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees hier meer

 Waar haal jij je inspiratie vandaan? 

BETEKENIS & DEFINITIE van Inspiratie

BETEKENIS & DEFINITIE van Inspiratie

Wat betekent het woord inspiratie eigenlijk? De encyclopedie zegt daar het volgende over. inspiratie[→Lat. inspiratio, inblazing], v. (-s), inademing;(concreet) ingeving: een krijgen, hebben, een inval, een gelukkige gedachte;(abstract) bezieling, inblazing; algemene...

Lees meer
Over de liefde

Over de liefde

Liefde Liefde is elkaar vertrouwen,samen een gelukkig leven op bouwenHouden van is meer dan alleen een gevoelhet is namelijk een heleboel.Houden van is voor elkaar zorgen,niet alleen vandaag,maar ook morgen.Elkaar steunenbij verdriet en pijn.Elkaar troostenis dan...

Lees meer
Een waterval aan gedachten, 2021…

Een waterval aan gedachten, 2021…

Het afgelopen jaar voorbij laten komen, met gevoel en compassie… Met gevoel om te doorleven, ervaren en inzicht te krijgen. Te voelen welke richting ik op ga en wil opgaan. Ik heb misschien niet altijd mij gevoel gevolgd, uit angst deed ik niet wat ik eigenlijk wilde...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This